Belo zlato: zlitina čistega zlata in druge kovine

Belo zlato

Verjetno ste že slišali za kakšen kos nakita, da je narejen iz belega zlata, in ste se spraševali, kaj to sploh je. Kako je lahko zlato, ko pa ni rumeno? Pri belem zlatu gre v resnici za zlitino več kovin, običajno so to zlato in paladij, srebro ali nikelj. Seveda je največji delež odmerjen v zlatu, ki navadno pomeni dve tretjini končnega izdelka.

Videz slednjega je na koncu sicer bolj srebrn kot zlat, a je mogoče opaziti tudi rumen odtenek. Nakit iz belega zlata je navadno prevlečen tudi z rodijem, ki mu daje bolj bel pridih in je v očeh kupcev tudi bolj zaželen. Barva zlatega nakita je načeloma odvisna od preostalih kovin, s katerimi je mešano.

Zakaj sploh mešati zlato?

Zlato je samo po sebi izjemno mehka kovina, ki jo je razmeroma enostavno oblikovati. Hkrati pa to pomeni, da se tudi zlahka deformira. Verjetno si ne bi želeli nositi nakita, ki se ob vsakem bolj grobem pritisku ukrivi oziroma se na njem pozna vsaka praskica.

Prav različne mešanice poskrbijo za večjo trdnost nakita, zato je belo zlato precej priljubljeno pri kupcih. Tudi poročni nakit je velikokrat narejen iz belega zlata. Druga zadeva pa so trenutne modne zapovedi. Klasično zlato čedalje bolj dobiva vlogo sekundarne valute ali dobre naložbe. Verjetno ste opazili, da je na ljudeh zlatih verižic in prstanov ter zapestnic vse manj.

Vzdrževanje nakita iz belega zlata

Prej smo omenili, da je nakit iz belega zlata prevlečen z rodijem. Ta mu daje zaščito, a tudi nek končni sijaj v odtenku, ki je zelo priljubljen pri kupcih. A nanos rodija se sčasoma stanjša in nakit je tako precej bolj podvržen poškodbam kot prej.

Na srečo lahko pri svojem zlatarju takšen nakit iz belega zlata uspešno obnovite in zaščitite. Ta bo na vaš prstan ali drug kos nakita iz belega zlata dodal novo plast rodija ter mu povrnil nekdanji lesk in sijaj.

Kako prepoznati belo zlato?

Bodite pozorni kadar belo zlato kupujete na prostem trgu, saj vam bodo poizkušali podtakniti srebro, ki je lahko na prvi pogled zelo podobno belemu zlatu. Seveda je srebro mnogo cenejše od zlata in belega zlata, zato to ne bi bilo najbolje za vašo denarnico, kot tudi verjetno ego.

Belo zlato je načeloma bolj sijoče, dodatno pa ga lahko prepoznate po vgravirani oznaki 585 ali 750, pri čemer velja, da je prvo 14-karatno in drugo 18-karatno. Kot zanimivost dodajmo, da belega zlata ni potrebno polirati, saj njegov sijaj ne bledi.

Kaj pa alergije?

Znano je, da določen odstotek ljudi na svetu slabo prenaša nikelj na svoji koži. V tem primeru se lahko pojavijo izpuščaji in nošenje nakita iz niklja seveda ni možno. Nikelj pa se lahko uporabi tudi pri belem zlatu, zaradi česar danes večina proizvajalcev nakita namesto niklja uporablja raje druge kovine. Prav zato boste na nikelj v belem zlatu pogosteje naleteli pri nakupu starejših kosov tega nakita.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email