Kaj je rozacea?

Če je najstniško obdobje že za vami, ste si glede videza vaše kože gotovo oddahnili. Mozoljavost, ki se pojavi z nastopom pubertete in hormonskih sprememb, po dvajsetem letu izgine. Vendar pa to žal ne pomeni, da je kožnih težav zagotovo konec. Ena od neprijetnosti, ki prizadenejo odrasle med dvajsetim in petdesetim letom, je značilna za belo raso in se nekoliko pogosteje pojavlja pri ženskah, je rozacea. To je kronična bolezen, ki se kaže z mozolji in bulicami, rdečico ter vidnimi kapilarami.

Kako se kaže rozacea?

Prve znake rozacee marsikdo spregleda. Zgodi se, da je koža obraza pogosteje pordela ob uživanju vroče začinjene hrane, ob vročem vremenu, ob uživanju alkohola. Koža se zdi bolj občutljiva, suha in pekoča, ob negi pa ugotavljamo, da nam marsikatera krema ne prija in kože ne pomiri. Prav tako lahko pride do otekanja obraza – včasih se nam zdi, da smo zabuhli. Te simptome pogosto pripišemo drugim razlogom, saj nenazadnje ni nič nenavadnega, da smo ob utrujenosti ali prekrokani noči zabuhli, koža pa je suha in občutljiva.

Rozacea

Prvi znak, ki lahko kaže na rozaceo, je rdečica na obrazu.

Ko se simptomi ponavljajo in se pojavijo tudi tisti glavni, pa ni več dvoma, da nas je prizadela rozacea. Opazimo, da zardevamo veliko bolj kot drugi (in morda smo bolj zardevali že od nekdaj). Obraz je vedno nekoliko bolj rožnat, zdi se, kot da smo bili predolgo na soncu, koža pa se ne povrne k normalnemu tenu, temveč je rdečica stalna. Pojavijo se tudi mozoljčki in bulice, ki lahko nekoliko pečejo in zbadajo, vendar pa hkrati nimamo težav z ogrci. In nato je tu še morda najbolj očiten znak, da nas je prizadela rozacea: koža se naenkrat zdi bolj prosojna in drobne žilice v njej, kapilare, postanejo vidne. Največkrat se na ličnicah pojavijo drobni »pajkci«, ki kažejo na težave s prekrvavitvijo (in jih na srečo lahko prekrijemo s korektorjem oziroma kremo z barvilom).

Rozacea pa ne prizadene zgolj kože. Vpliva tudi na oči, ki so vnete, imajo voden ali krvav videz, veke pa lahko otečejo. Gre za resno stanje, kajti rozacea lahko privede tudi do poškodbe roženice in celo izgube vida.

Imate simptome?

Rozacea - simptomiČe ste ob branju ugotovili, da smo ravno opisali nekatere od vaših težav s kožo, potem si lahko na http://mozolji.si/rozacea o tej kronični bolezni kože preberete več, prav tako pa vam je na voljo nekaj fotografij ekstremnih primerov rozacee.

Gotovo boste ob pogledu nanje ugotovili, da z obiskom zdravnika ne gre odlašati.

Tako kot druge bolezni se mora tudi rozacea obravnavati čim prej, torej dokler so simptomi še zmerni. Ko se rdečica, otekanje in kakšna popokana žilica spremenijo v intenzivno obolenje (kar običajno poteka postopoma, s staranjem), bo namreč prepozno.

Povedano preprosto: rozacea pripelje do videza, ki si ga gotovo nihče ne želi.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email