Ali manj kilogramov pomeni več samozavesti?

Pravijo, da si lahko samozavesten ne glede na svoj videz, kar nenazadnje dokazuje veliko uspešnih ljudi, ki imajo visoko samopodobo ne glede na to, da telesno niso privlačni. To vsekakor drži, saj ljudje samozavest črpamo iz različnih virov – in nekaterim daje več »hrane« za samozavest na primer poslovna uspešnost, ne pa videz.

Na splošno oziroma za »povprečne« ljudi pa velja, da je videz precej pomemben, k čemur seveda spada tudi primerna telesna teža. Zakaj? Ker na našo samopodobo precej vpliva tudi to, kako nas sprejemajo drugi, ter kako se sami počutimo v lastnem telesu.

Ker smo ljudje socialna bitja, vedno iščemo potrditev pri drugih, kar pomeni, da brez njihovega mnenja in odobravanja ne moremo. A ker smo hkrati tudi vizualna bitja, pri katerih vse okoli nas najprej ocenimo z očmi, ne moremo pričakovati, da bo naš videz ostal neopažen. Če si torej želimo pozitivno odobravanje, moramo poskrbeti, da bo ta vsaj v skladu z »estetskim minimumom«. Bi torej lahko rekli, da smo ljudje po naravi plehka bitja? Morda res, a če pomislimo nekoliko bolje, je narava gotovo imela dober razlog, da nas je ustvarila takšne. Oči nam namreč ne postavljajo lepotnih idealov zaradi estetike same, temveč zaradi tega, kaj ta predstavlja. Lepo telo pomeni zdravje, to pa je še kako pomembno za ohranitev vrste – tako kot pri vseh drugih živih bitjih.

Tisti, katerih samozavest načenjajo odvečni kilogrami, pogosto najdejo drugo področje, kjer se lahko izkažejo. Poslovni uspeh, talent za glasbo, likovno umetnost, športni dosežki, akademski dosežki in vse drugo, kar ljudje cenimo. Zakaj? Ponovno zaradi tega, ker narava išče v nas določene dobre lastnosti, ki so potrebne za izboljšanje vrste oziroma za njen napredek. Če ne najde ljudi, ki so lepi (torej zdravi), potem išče ljudi, ki so pametni in talentirani – najbolje pa je, kadar najde kar vse v enem.

Ali vaš videz tudi vam povzroča težave s samozavestjo? Če imate preveč kilogramov, potem gotovo lahko nekaj samozavesti pridobite s tem, da se pričnete gibati in zdravo prehranjevati, sproti pa še izgubite nekaj kilogramov. Seveda pa morate delati tudi na svoji duhovni plati, saj zgolj videz ne more poskrbeti za samozavest. Veliko je namreč ljudi, ki so lepi in vitki, pa so kljub  temu iz različnih razlogov nesamozavestni. Ključ je torej v tem, da se izboljšate na vseh področjih – da postanete zadovoljni s svojim telesom in zanj primerno poskrbite, hkrati pa duhovno dozorite in ste psihično stabilni.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email