Kakšen je vpliv pitja kave na zdravje?

Marsikaterega pravega ljubitelja kave, ki si ne zna predstavljati dneva brez nekaj skodelic tega čarobnega napitka, so gotovo že opozorili, da lahko uživanje velikih količin kave prinaša tudi negativne posledice za zdravje. Pa je pitje kave res nezdravo? Poglejmo si nekaj dejstev.

1. Harvardska študija je dokazala, da uživanje do 6 malih skodelic kave na dan nima negativnih posledic na zdravje, kar se tiče smrtnosti ali bolezni srca in ožilja – zdravje ožilja celo izboljšuje! Pitje kave samo po sebi torej ni nevarno. Seveda pa se to precej spremeni, če uživamo tako imenovano »ameriško kavarniško« kavo, ki so ji dodani najrazličnejši dodatki – ojačevalci okusov, sirupi, sladila in tako naprej. Ti so namreč pogosto zelo nezdravi.

2. Kavo je treba uživati zmerno. Če je popijete toliko, da povzroči tresavico in nespečnost, njeno količino zmanjšajte. Pitje kave naj bo obred, kava pa naj ne postane tista tekočina, ki je dnevno zaužijete največ. Zakaj? Zaradi kofeina, katerega dovoljeno količino lahko hitro presežemo.

3. Ste vedeli, da ima pitje kave celo dobre posledice? Obstajajo študije, ki kažejo, da ima kava blagodejen vpliv pri diabetesu tipa II, Parkinsonovi bolezni, raku jeter in cirozi jeter. Kava vas torej lahko tudi obvaruje nevšečnosti.

4. Zakaj se kljub pozitivnim rezultatom študij o pitju kave pojavljajo tudi negativne? V prvi vrsti zato, ker se včasih raziskuje samo vpliv kofeina, kava pa je več kot to – je kemijsko izredno zapletena in nanjo je treba gledati v celoti. Drugi razlog pa je ta, da pitje kave pogosto spremljajo druge nezdrave navade, na primer kajenje ob kavi ali uživanje žganih pijač ob kavi. To precej spremeni rezultate.

5. Kava se odsvetuje nosečnicam oziroma naj bi te njeno pitje vsaj zmanjšale. Vraža, da se otroci strastnih kofetaric rodijo s kožnimi znamenji, je zgolj vraža, res pa je, da pride kofein preko posteljice tudi do zarodka, ki je nanj občutljiv in ga zelo počasi presnavlja.

6. Kava vpliva na krvni tlak, vendar ne tako, kot meni večina ljudi. Velik vpliv ima zlasti ob začetku uživanja, po nekaj tednih pa pitje kave zgolj še minimalno vpliva na pritisk in ne povzroči velikega nihanja. Kljub temu se priporoča, da ljudje z visokim krvnim tlakom ne tvegajo in navadno kavo zamenjajo s tisto, ki ne vsebuje kofeina.

7. Kaj pa vpliv kave na holesterol? Kot je bilo rečeno, kava nima negativnega vpliva na ožilje, kljub temu, da v njenih maščobah najdemo substanco, ki naj bi dvignila nivo LDL holesterola. Če želite biti popolnoma prepričani, da se holesterolu izognite, pa si namesto espresa ali turške kave pripravite instant kavo ali filter kavo – tu se maščoba zadrži v filtru.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email