Kako odpraviti zakisanost telesa?

Zakisanost telesa pravimo stanju telesa, v katerem je porušeno pH ravnovesje. Zakisanje povzročajo najrazličnejši vzroki – tako nepravilna (nezdrava) prehrana kot toksini, ki nastajajo v našem telesu zaradi psihičnih in fizičnih razlogov, poleg tega pa tudi zunanji dejavniki, na primer onesnaženo okolje. Zakisanost telesa je kriva za najrazličnejše bolezni, tudi tako hude kot so alergije, rak in druge avtoimune bolezni, katerih zdravljenje je izredno težko ali celo nemogoče. Prav zato se je treba potruditi za razstrupitev oziroma čiščenje in s tem odpravljanje zakisanosti. Seveda pa ni dobro čakati do pojava bolezni – da je odpravljanje zakisanosti nujno, nam kažeta že splošna utrujenost in slabo počutje.

Odpravljanje zakisanosti

Kislo-bazično ravnotežje je najbolje pričeti vzpostavljati s pomočjo prehrane. Najbolj pomemben bazični element, s katerim hitro odpravimo zakisanost telesa, je kalcij, poleg njega pa je odličen tudi magnezij. Zakisanosti se tako lahko lotimo z živili, ki ju vsebujeta, ter pomagajo iz telesa odstraniti toksine v obliki kislin. Kadar je zakisanost telesa izredno huda, pa si pomagamo tudi z močnimi bazičnimi sredstvi, ki nevtralizirajo še hitreje, na primer s sodo bikarbono.

Kalcij in magnezij

Tablete s kalcijem in magnezijem pomagajo pri razkisanju telesa.

Odpravljanje zakisanosti pa seveda ni potrebno zgolj pri tistih, ki živijo nezdravo – s potrebo po razkisanju se med drugim soočajo tudi športniki, pri katerih prihaja do zakisanosti v mišicah ob vadbi (mlečna kislina) in jo je treba po njej odpraviti. Tudi športnikom se zato priporoča uživanje kalcija in magnezija, ki hkrati preprečuje mišične krče (večina športnikov ob intenzivni vadbi uživa razne izotonične napitke, ki nadomeščajo soli in pomagajo pri razkisanju).

Katera živila odpravljajo zakisanost telesa?

V prvi vrsti velja piti tako imenovano »živo« vodo oziroma ionizirano alkalno vodo, sicer pa pazimo, da zaužijemo 70 odstotkov bazičnih živil in 30 odstotkov kislih, kar velja za idealno ravnotežje. Zakisanost telesa nima nobene povezave s kislim okusom živil!

Alkalna voda

Poleg uživanja bazičnih živil pomaga tudi pitje ionizirane alkalne vode.

Med bazična živila spadajo: krompir, kivi paradižnik, rozine, špinača, korenje, kava in čaj, presna zelenjava … Med kisla živila štejemo sir, salame, skuto, meso, ribe, jajca, žitarice, suho sadje, čokolado … Prav tako med kisla živila spada večina predelanih oziroma industrijsko pripravljenih živil.

Da bi živeli zdravo in svoje telo razkisali, torej velja poskrbeti, da zaužijemo dovolj bazične hrane (kisle tako in tako zaužijemo dovolj), pri čemer pa nam ni potrebno ves čas gledati na sezname kislih in bazičnih živil. Načeloma namreč velja, da sta sadje in zelenjava bazična, torej je treba pri svoji dieti poskrbeti, da dnevno zaužijemo čim več svežega sadja in zelenjave, pa smo že na poti k uspehu.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email