Vpliv zdrave prehrane na kakovost življenja

Zdrava prehrana je zagotovo nekaj, o čemer vsi radi govorimo, ko je treba teoretično znanje spremeniti v prakso, pa pogosto odpovemo. Zakaj? Ker zdrava prehrana zahteva več doslednosti in tudi več samostojne priprave jedi kot nezdrava. Kljub temu pa se velja potruditi in vsak skušati jesti zdravo, saj slaba prehrana vodi v znižanje kakovosti življenja.

Zdrava prehrana je za dobro življenje bistvenega pomena. Slabe prehranske navade vodijo v debelost in najrazličnejše bolezni. Če jemo slabo, prazno hrano, ki ne vsebuje življenjsko pomembnih hranil, temveč telo zasiči z nezdravimi, se to pozna v ravni naše energije. Predvsem hrana z visokim glikemičnim indeksom, ki vpliva na nihanje krvnega sladkorja, nas hitro oropa energije, to pa pomeni, da je naša storilnost manjša. Brez ustreznih hranil se procesi v našem telesu upočasnijo – in med te moramo šteti tudi umske. Zdrava prehrana je torej bistvena za uspešno učenje ali delo v službi, saj smo sicer utrujeni in brezvoljni.

Nezdrave jedi vodijo tudi v mnoge bolezni. Bolezenski simptomi in tudi jemanje zdravil ter druge terapije, vplivajo na potek našega življenja. Potrebno se je prilagajati in se marsičemu odreči – in ne le fizično napornim stvarem! Bolezen lahko bistveno vpliva na naše družabno življenje, načne našo samozavest in samopodobo, to pa pomeni, da se začnemo zapirati sami vase. Nenazadnje ni zanemarljivo, da slaba prehrana vodi celo v povišanje tveganja za depresijo.

Depresija

Ste pogosto depresivni? Morda je kriva prav nepravilna prehrana.

Ker smo ljudje v prvi vrsti vizualna bitja, seveda ne gre zanemariti tudi dejstva, da zdrava prehrana pomeni lepo in privlačno telo, nezdrava pa debelost. Kljub temu, da so debelost pred kratkim označili za bolezen, med ljudmi velja, da prekomerna telesna teža vpliva na mnoge predsodke. Kako tudi ne – debelost je ovira pri fizičnih aktivnostih, vpliva na samopodobo in družabno življenje ter partnerske odnose. Debelost je zagotovo tudi velika ovira pri zaposlovanju, saj priča o nezdravem življenju, zato delodajalci na podlagi nje sklepajo tudi na to, da bo delavec pogosteje v bolniškem staležu.

Vsi vemo, da sta za kakovost življenja bistvena zdravje in zadovoljstvo s samim seboj – torej sta zanjo nujna gibanje in zdrava prehrana. In da bi se prehranjevali dobro, ni potrebno veliko. Drobne spremembe, na primer zamenjava sladkih pijač za vodo, zamenjava belega kruha za polnozrnatega ter zamenjava nekakovostnih sladkarij za temno čokolado, so povsem preproste – sprememba, ki jo prinašajo, pa je hitro opazna. Ne le, da se boste počutili bolje in imeli več energije, temveč vas bodo zaradi bolj pozitivnega odnosa do samih sebe bolje sprejemali tudi drugi.

Deli prispevek s prijatelji ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email